Monday 4 May 2020

Szaleństwa majowego weekendu


Jeszcze tylko weekend dzielił mnie od powrotu do "siebie".
Co to miał być za weekend. Na samą myśl ogarniało mnie przerażenie. Porządki u ojca zbieracza i wojna.
W skrócie, wojna była, walka wręcz rzekłabym. Nie wiem na ile to się zdało, bo podobno stare ramy okienne, takie co mają z 15 lat, wróciły na podwórko. 
Nie będę się rozpisywać, jedno co chciałam powiedzieć, że zmartwienie o dodatkowych po kwarantannowych gramach tu i tam sobie poszło. Takiej gimnastyki przez dwa dni dawno nie miałam, wszystko mnie bolało, wszystko.
A przede mną jeszcze jedno zadanie, praca domowa z zaprzyjaźnionej świetlicy.

Wisiała nade mną dość długo, a nijak się nie mogłam zabrać. Bo to jest tak, że kiedy jestem u siebie, wszystko jest na czas. Wszystko zrobione. Na wszystko jest czas.
Kiedy tylko wybiorę się do rodziców, lub kiedy zrzucę im na kark dziatwę, jakoś tak się czas ten kurczy. Na nic z zadań dodatkowych go nie ma. Po prawdzie tak, to chęci jest mniej u rodziców i człowiek się jakoś tak rozwleka wewnętrznie. Pomijając rzecz jasna ciężkie roboty podwórkowe.
Ale, czy ja już wspomniałam? Plan miałam taki, że się narobię po to, by latem leżeć i podziwiać. Pić kawę, czytać, opalać się i wąchać. Tak będzie.
A tymczasem w kuchni gorąco. Zadanie było upiec, zrobić zdjęcie, wysłać przepis. 
Mam nadzieję, że się nasza zaprzyjaźniona Pani ze świetlicy nie obrazi, ale oto wrzucam tutaj, jak przedstawiła zmagania cukiernicze:


Nasze Świetliki nie próżnują
- z mamą, tatą - pieką, zdobią, gotują!
Imieniny, urodziny sypią się życzenia zdrowia, szczęścia, powodzenia, marzeń spełnienia. Może ciastko milionera? 💎💎💎 Brzmi zachęcająco? Isa i Leon zdradzą Wam tajniki na owo słodkie spełnienie. Prezent na Dzień Mamy, zamiast milionów ❤️🧡💙
Potrzebujesz na ciasto :
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 50 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
Na masę kajmakową:
- 1 puszka masy kajmakowej z puszki (gotowej), około 400 g
Na masę czekoladową:
- 170 g mlecznej czekolady
- 3 – 4 łyżki masła
Przygotowanie krok po kroku
- Formę o wymiarach 19 x 29 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do naczynia przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem.
- Dodaj masło, szybko posiekaj, a następnie zagnieć.
- Wyłóż do przygotowanej formy i nakłuj widelcem.
- Piecz w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.
- Kajmak z puszki wyłóż na upieczony spód (jeśli masa kajmakowa jest zbyt sztywna – można chwilę podgrzać w mikrofali).
- Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Lekko przestudź. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po wystudzeniu w lodówce będzie gładka.
- Po wylaniu ostatniej warstwy ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Gotowe !!!
Z życzeniami pełnymi smaku polecają
Mistrzyni Cukiernictwa p. Agnieszka, Isa i Leon
Smacznego!
Gdyby sobie ktoś raczył wykonać.
Ciasto pyszne, proste i szybkie. Takie samo można dostać w jednej z kawiarni na miejscu, lub na wynos. Takim też się zajadałam będąc panią od kawy we Wielkiej Brytanii, mlekiem i miodem płynącej. Tyle, że z białą czekoladą. Jakie to było dobre...




Niespodziewane refleksje zamulonego umysłu

Albo nowy telefon, albo aparat. Kiepskie zdjęcia robi ten mój sprzęt. Udałam się do KCK na spektakl Teatru Tańca. Dwie części były. Zobacz j...